Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" ΤΗΣ

Ανακοίνωση δ.σ. Ε.Σ.Η.Ε.Α. για την λειτουργία των blogs:
26 Φεβρουαρίου 2008
Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η ελευθερία της έκφρασης και του διαλόγου αποτελούν συστατικά στοιχεία για την Δημοκρατία.
Η ιλιγγιώδης διάδοση του INTERNET και κάθε μορφής εφαρμογών στο διαδίκτυο με blogs , ιστοτόπους και ιστοσελίδες, αποτελεί κατάκτηση που αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, πληροφοριών αλλά και ειδήσεων.
Το τελευταίο επεισόδιο σε blogs , όπου φέρονται αναμεμιγμένοι και δημοσιογράφοι, δεν προσφέρεται ούτε για γενικεύσεις αλλά ούτε και ως άλλοθι για την θέσπιση γενικών και ειδικών διατάξεων, οι οποίες στην πραγματικότητα οδηγούν στον περιορισμό αυτών των ελευθεριών.
Δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής ειδικής και αυστηρότερης νομοθεσίας, ειδικά όταν διαφαίνονται συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικές σκοπιμότητες χειραγώγησης.
Η ελευθερία της έκφρασης στις μέρες μας κινδυνεύει περισσότερο από τους «προστάτες» της και όχι από εκείνους που την επικαλούνται.
Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει στους πολίτες και ειδικότερα στους δημοσιογράφους απεριόριστες δυνατότητες πληροφόρησης, διατύπωσης και ανταλλαγής ιδεών. Για το λόγο όμως αυτό ακριβώς, η χρήση των μέσων αυτών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που η δεοντολογία και η αυτοδέσμευση επιβάλλουν.
Η δικαστική έρευνα που γίνεται τις τελευταίες μέρες, για καταχωρήσεις σε συγκεκριμένο «blog» δεν μπορεί να δώσει αφορμή για γενικευμένες κρίσεις, βεβιασμένα συμπεράσματα και πρόταση ή λήψη μέτρων. Έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη και πρέπει να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε σήμερα εξέτασε διεξοδικά το θέμα και οφείλει να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όσοι δημοσιογράφοι διαχειρίζονται, συμμετέχουν ή συνεργάζονται, σε παντός είδους ιστοτόπους, ( blogs , ιστοσελίδες κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν ταυτότητα και οπωσδήποτε να σέβονται τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην κατεύθυνση της αυτοδέσμευσης και αυτορρύθμισης.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

3 σχόλια:

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Τί πατάτα είναι αυτή στην τελέυταία παράγραφο; Ο συντάκτης της προφανώς αδυνατεί να κάνει την διάκριση ανάμεσα στον Τύπο και στα παραδοσιακά Μέσα και στο BLogging. Αν είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι να πρέπει να επιδείξουν ταυτότητα για να μπλογκάρουν.

Από την άλλη, το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την ρύθμιση των ανθρώπινων σχέσεων στα blogs δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετό. Προσοχή, δεν λέω ότι πρέπει ν αλλάξει, αλλά προβληματίζομαι έντονα πάνω σ αυτό.

Κι αυτό γΙατί είναι πάνω από βέβαιο ότι το ηθικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κοινωνία, και στον καθρέφτη της την Μπλογκοσφαίρα, είναι ανεπαρκέστατο.

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αλληλοσεβασμού, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην Μπλογκοσφαίρα.Την ΠΟΛΥΤΙΜΗ ανωνυμία του Διαδικτύου άλλοι την τιμούν, και άλλοι την χρησιμοποιούν για να τερατουργούν.

Τί γίνεται λοιπόν με την "απλή" συκοφαντία; Την ανεχόμαστε εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου; Πρέπει κάποιος να φτάσει στον εκβιασμό για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του;

Όχι. Θέλω έναν Νόμο που να μάς επιβάλλει τον αλληλοσεβασμό, μια που ΔΕΝ είμαστε έτοιμοι να τον επιβάλουμε μόνοι μας στον εαυτό μας.

Ποίος θα επιβάλει αυτόν τον Νόμο;

Ποιός θα μάς φυλάξει από τους Φϋλακες;

Ποιός απάντησε ποτέ ικανοποιητικά αυτά τα ερωτήματα, για να τα απαντήσουμε εμείς;

Καλημέρα

Unknown είπε...

Αγαπητέ "Μαύρε Γάτε", σε πολλά από αυτά που γράφεις συμφωνούμε. Διαφωνούμε, όμως, στην επιβολή Νόμου "που να μάς επιβάλλει τον αλληλοσεβασμό". Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο αλληλοσεβασμός δεν επιβάλλεται από κανένα Νόμο, αλλά κατακτιέται από τον καθένα μας. Διαφωνούμε,επίσης, με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ στο σημείο εκείνο που γράφει για την επίδειξη ταυτότητας όσων δημοσιογράφων-πολιτών bloggάρουν, όπως κι εσύ άλλωστε. Να 'σαι καλά, πάντως, για το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό σου.
Με ΣΕΒΑΣΜΟ: TV-Political Watcher

mmexer είπε...

Ο τρόμος των ΜΜΕ δεν θα περάσει στα μπλογκς! Να το ξεκαθαρίσουμε να τελειώνουμε!!! :)