Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τις παραιτήσεις της ολομέλειας της ΕΕΤΤ για το "μαύρο" της DIGEA ζήτησε ο Χ. Σπίρτζης

Copy & Paste: http://left.gr
Τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων και των υπολοίπων μελών της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ζήτησε με δημόσια δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης - Σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η διερεύνηση για το τεχνικό πρόβλημα.
Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι η πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με αποκλειστική ευθύνη της ιδιωτικής DIGEA (περισσότερα για το θέμα εδώ), η οποία αποτελεί και τον μοναδικό πάροχο δικτύου, εγείρει θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της διοίκησης της ΕΕΤΤ.
Η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή, υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης, είναι επιφορτισμένη από την πολιτεία και τη νομοθεσία με το καθήκον να διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ελέγχου και μέτρων, ώστε να μην εκδηλώνονται τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Για να μην «μαυρίζουν» οι τηλεοπτικές οθόνες των πολιτών.
Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι με αφορμή τη διακοπή του τηλεοπτικού σήματος προκύπτουν ερωτήματα τα οποία άπτονται των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ και αφορούν στις συμβατικές υποχρεώσεις και στη λειτουργία της ίδιας της DIGEA. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στην στελέχωση της DIGEA με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια του τεχνικού εξοπλισμού της, την ύπαρξη εναλλακτικών και εφεδρικών συστημάτων εκπομπής, την ετοιμότητα άμεσης αντιμετώπισης πιθανών τεχνικών προβλημάτων.
Κυρίως, όπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης, προκύπτουν ερωτήματα που σχετίζονται με τον σεβασμό του ίδιου του προγράμματος που μεταδίδεται και την ενημέρωση των πολιτών. Είναι εντυπωσιακό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ότι κατά το διάστημα της διακοπής του σήματος δεν υπήρξε ούτε μία απλή ενημερωτική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της DIGEA.
Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Το πρώτο βήμα έγινε με το νέο νόμο για την λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ λίαν συντόμως προωθείται στη Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, τόνισε.

Σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η διερεύνηση για το τεχνικό πρόβλημα

Σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα αναθέτει η Digea την εξέταση του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή, ενώ θα διευρευνηθούν τυχόν ευθύνες και θα γίνει επανεξέταση του σχεδιασμού του όλου συστήματος εάν αυτό προκύψει ως απαίτηση από την έρευνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Digea για την διακοπή της εκπομπής του σήματός της:
Θα θέλαμε καταρχήν να ζητήσουμε συγγνώμη από τους τηλεθεατές για το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή της Digea.
Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, στις 09:07, υπήρξε πρόβλημα στην πολυπλεξία του σήματος των Ιδιωτικών Καναλιών Εθνικής Εμβέλειας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκπομπή τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η εκπομπή των Περιφερειακών Σταθμών δεν επηρεάστηκε.
Ενεργοποιήθηκε άμεσα η εφεδρεία του συστήματος κωδικοποίησης και πολυπλεξίας, όμως η ροή δεν αποκαταστάθηκε. Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου του συνόλου της αλυσίδας επεξεργασίας του σήματος, εντοπίστηκε το πρόβλημα στην διαδικασία δημιουργίας της ροής σήματος (streaming) στον πολυπλέκτη. Έπειτα από σειρά δοκιμών η τεχνική ομάδα κατέληξε ότι το πρόβλημα δημιουργούσε η εισαγωγή κρυπτογράφησης που αφορά στην μεταφορά του σήματος από τον δορυφόρο στα κέντρα εκπομπής. Έγινε επανεκκίνηση του συγκεκριμένου συστήματος και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.
Τα προγράμματα επανήλθαν σταδιακά εντός 10 περίπου λεπτών από τις 11:00 και μετά και έκτοτε παίζουν χωρίς πρόβλημα.
Αυτή την ώρα γίνεται λεπτομερής τεχνικός έλεγχος, για να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του προβλήματος και θα σας ενημερώσουμε εκ νέου, μόλις θα έχουμε πλήρη εικόνα τις επόμενες ώρες.  
Παράλληλα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας ανατίθεται σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η εξέταση του περιστατικού, η διερεύνηση τυχόν ευθυνών και η επανεξέταση, του σχεδιασμού του όλου συστήματος πολυπλεξίας και μετάδοσης του σήματος εάν αυτό προκύψει ως απαίτηση από την έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: