Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Αγώνα επιβίωσης δίνει το Χαμόγελο του Παιδιού. Οικονομική ασφυξία

Copy & Paste: http://news.in.gr
Αθήνα
Αγώνα επιβίωσης δίνει το Χαμόγελο του Παιδιού
«Σήμερα, σε μια Ελλάδα που καταρρέει, καταρρέει και 'Το Χαμόγελο του Παιδιού'». Η κραυγή αγωνίας προέρχεται από τον πρόεδρο του οργανισμού Κ.Γιαννόπουλο, ο οποίος δηλώνει ότι το Χαμόγελο του Παιδιού με μηδενική ρευστότητα και μηδενικά έσοδα έχει περιέλθει σε οικονομική ασφυξία, ενώ παράλληλα αυξάνονται ραγδαία τα αιτήματα που λαμβάνει για βοήθεια.
«Σήμερα είμαστε εδώ, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία αποτυπώθηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο οργανισμός.
«Αγωνιούμε για το αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά που μέχρι σήμερα στηρίζαμε αλλά και στα παιδιά, που σήμερα μας έχουν ανάγκη. Καλούμαστε να διαχειριστούμε την περικοπή δράσεων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, σε μια Ελλάδα που καταρρέει, καταρρέει και Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος.
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 το Χαμόγελο του Παιδιού κατάφερε με υπεράνθρωπη προσπάθεια να στηρίξει 60.804 παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα από το σύνολο των πανελλαδικών δράσεων, σε σχέση με τα 82.802 για ολόκληρο το 2014. Η πιθανή περικοπή των δράσεων θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ελλάδα, αναφέρει ο οργανισμός.
Οι υπηρεσίες που παρέχει και οι υποδομές που θέτει στη διάθεση των παιδιών πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμες και απαραίτητες και δεν μπορούν να αναπληρωθούν: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά, το Amber Alert Hellas, η Γραμμή SOS 1056 και τόσες άλλες παρέχουν μέχρι σήμερα ένα δίχτυ προστασίας για τα παιδιά, υπογραμμίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α' εξάμηνο του 2015:
  • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 135.197 τηλεφωνικές κλήσεις (751 κλήσεις ανά ημέρα) με το 36% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο (36 κλήσεις ανά ημέρα).
  • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 420 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 811 παιδιά (αύξηση κατά 48% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2014).
  • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.353 τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 62 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από τα 57 περιστατικά στα οποία παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες με στόχο την εύρεση του παιδιού βρέθηκαν και τα 57 παιδιά.
  • Αντιμετώπισε 63 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 87 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Από τα 87 παιδιά, σήμερα 6 μεγαλώνουν στα Σπίτια του οργανισμού.
  • Δέχτηκε 70 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 103 παιδιά. Από αυτά τα 17 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα στα Σπίτια του οργανισμού. Συνολικά 299 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά.
  • Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 49 παιδιά. Το 80% των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.
  • 32 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.
  • Για υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα ανηλίκων απευθύνθηκαν στον Οργανισμό 1.965 άτομα. Τα 83 πραγματοποίησαν συνεδρίες και τα 1.882 δέχτηκαν τηλεφωνική συμβουλευτική από ψυχολόγους του οργανισμού.
  • Υποστηρίχτηκαν 596 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 2.447 αιτήματα. Από το σύνολο των παιδιών το 28% ήταν ανασφάλιστα!
  • Στήριξε πανελλαδικά 10.619 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.930 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 80% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.
  • Πραγματοποίησε διακομιδές 690 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 1.596 σήματα και διανύοντας 128.335 χιλιόμετρα! Από τα 690 παιδιά, τα 166 ήταν νεογνά και βρέφη, εκ των οποίων τα 84 ήταν σε θερμοκοιτίδα, διασωληνωμένα ή και τα δύο.
  • Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 8.963 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 15.929 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
  • 7.229 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
  • Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 27.131 παιδιά στο πλαίσιο 554 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
  • 85 παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές τους έλαβαν ή συνεχίζουν να λαμβάνουν υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού» (έναρξη λειτουργίας Απρίλιος 2015).
  • 2.186 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: