Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Β.Σόιμπλε: Αν θες να παραμείνεις μέλος της Ευρωζώνης, τότε …μνημόνιο!

Copy & Paste: http://www.thepressproject.gr
Την επιβολή των γερμανικών όρων στην Ευρώπη θα παρουσιάσει ως επίτευγμα στην γερμανική Βουλή, για να ψηφιστεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Δηλώνει βέβαιος για συμμετοχή του ΔΝΤ
Ως …εδραίωση της Γερμανικής κυριαρχίας επί της Ευρωζώνης αναμένεται να «πουλήσει» στην Μπούντεσταγκ (το Γερμανικό Κοινοβούλιο) την συμφωνία με την Ελλάδα, ο Βολφανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να ζητήσει την έγκριση του σώματος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις είναι πως «όποιος θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να αναλάβει μόνος του τους απαραίτητους όρους» κάτι που  είναι «για την Ελλάδα ιδιαίτερα δύσκολο». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα  ήταν η προεκλογική της εκστρατεία με την λογική του «θα μείνουμε στο ευρώ, αλλά δεν δεχόμαστε κανένα πρόγραμμα». Αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι τώρα παρατηρεί στην Ελλάδα μια «αξιοσημείωτη μεταβολή». Επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώζώνη σημειώνοντας πως «τον Ιούλιο δεν ειπώθηκε ότι θα πετάξουμε έξω την Ελλάδα. Πρόκειται για διαστρέβλωση και ήταν απολύτως λάθος. Η αλήθεια ήταν ότι είπαμε, εάν η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της προσαρμογής, τότε μια οικειοθελής έξοδος θα αποτελούσε μια καλύτερη λύση».
Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημείωσε ότι «είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης απολύτως βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», αφού «η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι υπό αυτούς τους όρους  (σ,σ της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου) θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ περαιτέρω οικονομική συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι, με τη σειρά του, για μας ως Eurogroup, σημαντική προϋπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: