Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ 219 ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ. Kατέπεσε ή κατερρίφθη;

Copy & Pastehttp://www.zougla.gr
Σε θρίλερ εξελίσσεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας που συνέβη το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο Σινά, όταν συνετρίβη Airbus της ρωσικής εταιρείας Kolavia / Metrojet, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 219 άνθρωποι.
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές για τις αιτίες του δυστυχήματος κυκλοφορούν αυτή την ώρα στα διεθνή μέσα:
Από τη μία μεριά, σύμφωνα με επίσημες πηγές, η αεροπορική τραγωδία, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε τεχνική βλάβη. Παρ' όλ' αυτά, σε ιστότοπο που λειτουργεί ως ημιεπίσημο πρακτορείο των τζιχαντιστών, γίνεται λόγος για κατάρριψη του αεροσκάφους από μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Tα πρόσωπα της τραγωδίας σύμφωνα με τη Daily Mail
Tα πρόσωπα της τραγωδίας σύμφωνα με τη Daily Mail

Η πρώτη εκδοχή

Από την πρώτη αυτοψία των ειδικών και των σωστικών συνεργείων στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus A321-200 της εταιρίας Kogalymavia, διαφαίνεται ότι το αεροσκάφος κατέπεσε έπειτα από τεχνικό πρόβλημα.
Έρευνα-θρίλερ για τα αίτια της τραγωδίας που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο Σινά, με την πτώση του ρωσικού Airbus, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 219 άνθρωποι
Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής έχουν τεθεί τα καύσιμα με τα οποία ανεφοδιάστηκε για τελευταία φορά το αεροπλάνο πριν από τη συντριβή.

Η Επιτροπή έλαβε δείγματα από τα καύσιμα και οι αναλύσεις αυτών, όπως άλλωστε και των μαύρων κουτιών που εντοπίστηκαν, θα δώσουν μία σαφέστερη εικόνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Νωρίτερα η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της εταιρείας.
Για κατάρριψη του αεροσκάφους κάνουν λόγο οι τζιχαντιστές

To μήνυμα στον ιστότοπο Aamaq
To μήνυμα στον ιστότοπο Aamaq

Το Reuters, το οποίο επικαλείται το ημιεπίσημο πρακτορείο των τζιχανστιστών Aamaq, αναφέρει ότι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου ανέλαβαν την ευθύνη για τη συντριβή. 

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, του εν λόγω ιστοτόπου «οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Είχαν εντοπίσει παραβιάσεις στο παρελθόν

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.
Εικόνες χάους στο σημείο της συντριβής
Τα σωστικά συνεργεία, τα οποία έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας με καθυστέρηση, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και το δύσβατο σημείο στο οποίο είχε καταπέσει το αεροσκάφος, έχουν ανασύρει περίπου 150 πτώματα.
Τα περισσότερα εξ αυτών βρέθηκαν απανθρακωμένα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες. Διασώστης περιέγραψε τα όσα είδε ως «ένα τραγικό σκηνικό» ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί επιβάτες βρέθηκαν νεκροί, ακόμη δεμένοι στις ζώνες τους.
Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.
Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. 
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.


«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινο λάθος»

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας, η Oksana Golovin ανέφερε πως υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ανθρώπνου λάθους. Σχετικά με τον κυβερνήτη του αεροπλάνου, είπε πως είχε στο ενεργητικό του 12.000 ώρες πτήσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το αεροσκάφος είχε περάσει από όλους τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους. 

Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ ξεκαθάρισε πως τα αίτια του δυστυχήματος δεν μπορούν να εξακριβωθούν εάν δεν «αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει ερευνά στην έρευνα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Airbus καταρρίφθηκε ή ανατινάχθηκε εν πτήσει.

Εθνικό πένθος στη Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους, έπειτα από τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους -κυρίως Ρώσους τουρίστες- στο Σινά.
Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για περίπου 215 νεκρούς Ρώσους.
Η διαδρομή την οποία ακολούθησε το αεροπλάνο:




Δεν υπάρχουν σχόλια: