Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κήρυξη 24ωρης απεργίας σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓΕΕ και Ιδιωτικούς Τ/Σ


ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2015
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία από τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 23 Οκτωβρίου 2015 έως της 6 π.μ. του Σαββάτου, 24 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιούν η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και η Ε.Σ.Π.Η.Τ., μετά από συνεννόηση με την Π.Ο.Ε.ΣΥ. στο πλαίσιο της επιστολής και της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας (Αρ. Πρωτ. 2410/22-10-15, Αρ. Πρωτ. 460/22-10-15) για πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η απεργία πραγματοποιείται:
  • Στην ΕΡΤ Α.Ε.
  • στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Πρακτορείο, στις ιστοσελίδες, στις ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις και μεταδόσεις, στο ραδιόφωνο και στις εκδόσεις του)
  • στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (στα Γραφεία Τύπου Υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών και στα Γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό)
  • στο ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • σε όλους τους ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς 
  • και σε όλα τα συνδεόμενα sites
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ  υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό.
Εκφράζει την αντίθεση του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους και καταγγέλλει, όπως και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο. Αντιθέτως αφήνει περιθώρια για νέο κύμα απολύσεων και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.
Η ΕΣΗΕΑ υπεραμύνεται της δημοσιογραφικής λειτουργίας της ενημέρωσης με κανόνες δεοντολογίας και καλεί τον Κλάδο μαζί με την ελευθερία της έκφρασης να υπερασπισθεί τα ασφαλιστικά του δικαιώματα και την αυτονομία των Ταμείων από την επιχειρούμενη νέα ανατροπή.
Η ΕΣΗΕΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η οποία προηγήθηκε, παρουσίασε τις θέσεις της στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, με το μέλος του Δ.Σ., που είχε ορισθεί. Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν ακόμη δύο μέλη του Δ.Σ., καθώς και η Νομική Σύμβουλος.
Η ΕΣΗΕΑ δημοσιεύει τα πλήρη πρακτικά από την παρέμβαση της Ένωσης στην Βουλή για την ενημέρωση των συναδέλφων:

«ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ KAI ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
 Στην Αθήνα σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.50΄, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της πρώτης Επιτροπής, κ. Αντώνιου Συρίγου με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης – Ίδρυση συνδεδεμένη με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής – Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) – Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας – Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης – τροποποίηση διατάξεων Ν.4070/2012 (ΦΕΚ Α΄ 82/2012) και άλλες διατάξεις.»
(2η  συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων)
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Νικόλαος Παππάς, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επίσης, παρόντες για ακρόαση ήταν οι κ.κ. Πέρσα Λαμπροπούλου, Ειδικός Επιστήμονας – Νομικός Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Διονύσιος Τσακνής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Χαράλαμπος Ταγματάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Νικόλαος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Πολυξένη Μαστροπέρρου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ), Κωνσταντίνος Ρόκκος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, Μάρκος Γκανάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), Δημήτρης Κλοκοτάρας, Νομικός Σύμβουλος ΕΠΗΕΑ, Στρατής Λιαρέλλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ),  Ιωάννης Πανταζόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ), Αντώνης Δημητρίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, Σοφία Χαϊμαντά, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Δημήτριος Τσαλαπάτης, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Ηρακλής Κισσανδράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής (ΕΤΗΣΕΑ), Γεωργία Χριστοπούλου και Μαρία Κωστοπούλου, Νομικοί Σύμβουλοι της ΕΤΗΣΕΑ και Αντώνιος Μπαρέκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Να σημειωθεί ότι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπος, καθώς απεστάλη σχετικό υπόμνημα.
Ο Προεδρεύων των Επιτροπών, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α’ ανάγνωση των καταλόγων των μελών των Επιτροπών.
Από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ (Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ): Με όλο το σεβασμό στο Προεδρείο θέλω να σας παρακαλέσω το εξής: επειδή η Κυβέρνηση μας στέρησε το δικαίωμα διαλόγου και επειδή η Βουλή των Ελλήνων, την οποία θέλουμε να ευχαριστήσουμε ως δημοσιογράφοι, αυτό δεν μας το στερεί, μας αναγνωρίζει ως ΕΣΗΕΑ, -έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο-θα ήθελα την ανοχή του Προεδρείου να πω πέντε πράγματα, γιατί το θέμα δεν είναι τεχνικό, είναι, εξόχως, πολιτικό. Αν μπορώ να μιλήσω όσο και οι προηγούμενοι, έχει καλώς. Αν όχι δεν θα μιλήσω καθόλου. Σας ευχαριστώ.
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών). Είπαμε ότι θα μιλήσει ένας εκπρόσωπος από την ΕΣΗΕΑ. Μπορείτε να τοποθετηθείτε με ανοχή χρόνου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ (Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θέλω να επαναλάβω, επειδή είναι και ο κ. Παππάς εδώ, ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η Κυβέρνηση δεν έκανε διάλογο. Το Κοινοβούλιο κάνει, ή, τουλάχιστον, επιτρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων. Επειδή είμαι λίγο συγκινημένος από το δράμα που περνάει η ιδιοκτησία των σταθμών και η εργοδοσία, η οποία επιδίδεται τελευταία σε μία πρόσθετη κινητικότητα σε μαζικές απολύσεις, ώστε να προλάβει αυτό που έρχεται, θα πω επιγραμματικά, ότι ο νόμος που καταθέτει ο κ. Παππάς και ο κ. Σπίρτζης σε ένα άρθρο του, προβλέπει 680 απολύσεις αν μείνει όπως είναι, ή αν ισχύσει το θεματικό ζήτημα, δηλαδή τα θεματικά κανάλια, οι απολύσεις θα είναι 1.680. Δηλαδή, μία χαρά ξεφορτώνονται οι ιδιοκτήτες τον κόσμο τους.
Επίσης, θέλω να πω, ότι εδώ δεν έχουμε ένα νομοσχέδιο. Έχουμε τρία σε ένα. Καταρχήν, αυτά που λέω δεν είναι προσωπικές απόψεις, είναι η ομόφωνη θέση και των 11 μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, για να είναι, απολύτως, ξεκάθαρο. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι, ότι επί της αρχής η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή, είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα Μέσα Ενημέρωσης, είτε αυτή προέρχεται από την επιχειρηματικότητα, είτε αυτή προέρχεται από την πολιτική εξουσία.
Δεύτερον, θέλω να πω, επειδή άκουσα και κάτι πριν, ότι αυτές οι απολύσεις ή αυτή η αριθμητική επιλογή για τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών, εύχομαι -δεν το προβλέπω- να μην φτάσουμε σε άλλο «μαύρο» της ΕΡΤ. Δεν θέλω να το εξηγήσω περισσότερο. Απλώς, το εύχομαι. Μπορεί να στηθούν επιχειρήματα εκεί. Επειδή το νομοσχέδιο αναφέρεται και στην ΕΡΤ, καλό θα είναι πρώτα να ανοίξει πρώτα στην κοινωνία και μετά να κάνει μπίζνες, να γίνει, δηλαδή, μία Δημόσια «DIGEA».
Όλη αυτή η συζήτηση επιβεβαιώνει τους φόβους μας, τις καταγγελίες μας και τις επισημάνσεις μας, που και κάποιοι από το χώρο της σημερινής Κυβέρνησης είχαν συμφωνήσει μαζί μας τότε, ότι το «μαύρο» στην ΕΡΤ ήταν αβάντα στη «DIGEA». Κι’ έτσι έγινε. Και η πρόσφατη διακοπή της ERTOPEN που έγινε παράνομα είχε να κάνει με την ιστορία της παράνομης λειτουργίας του Προεδρείου της αρμόδιας Επιτροπής.
Υπάρχουν, λοιπόν, στο νομοσχέδιο τρία κρίσιμα άρθρα: το 5ο , το 9ο και το 55ο. Για το 5ο  μίλησαν και άλλοι. Εμείς είμαστε αντίθετοι, όχι για το νομοσχέδιο, αλλά για οποιαδήποτε απόφαση. Αυτά τα άρθρα δεν αντέχουν ούτε σε απλή ανάγνωση, γιατί έχει πολλές αναγνώσεις και δεν θέλω να πιστέψω αυτά, τα οποία πιθανολογώ εγώ στο μυαλό μου, αλλά δεν είναι, απολύτως, σαφείς οι προθέσεις.
Τι θέλω να πω; Με το άρθρο 9, καταργείται κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή απορυθμίζεται απολύτως το εργασιακό τοπίο ενώ η πρόθεση του νομοθέτη και ορθώς, είναι να ρυθμίσει αυτό το τοπίο το οποίο φτιάχτηκε το 1989 και επιτέλους να υπάρξει μια άλλη λειτουργία στα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά η πρόθεση από την πράξη φοβάμαι πως απέχει κάπως. Βέβαια, όλα τα νομοσχέδια «χωράνε» βελτιώσεις και αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα διάλογο και εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε διάλογο και με προτάσεις και με θέσεις, αλλά αυτό το κείμενο το οποίο  βλέπουμε, αυτό διαβάζουμε, αυτό κρίνουμε και επί αυτού τοποθετούμεθα.
Θέλω, λοιπόν, να πω το εξής: ότι αυτό το κείμενο το νομοθετικό, καταλήγει σε κάποιες άλλες ρυθμίσεις που συμπληρώνονται με μια σημερινή τοποθέτηση της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Τύπου, για να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι δημοσιογράφοι, όπου στην αμιγώς δημοσιογραφική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τύπου τοποθετήθηκε Διευθυντής, άνθρωπος ο οποίος δεν έχει σχέση με την ενημέρωση, έχει σχέση με την επικοινωνία – καταπληκτικός επικοινωνιολόγος. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε ένα διαχωρισμό και τον κάνουμε πάντα. Άλλο η επικοινωνία, άλλο η ενημέρωση, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει μια πρόβλεψη στο νομοσχέδιο, όπως υπάρχει και στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ, το οποίο, επίσης, με τον τρόπο που έγινε έχει μέσα πράγματα τα οποία πρέπει να βελτιωθούν για την καλή λειτουργία της ΕΡΤ στην κοινωνία και βεβαίως για τις εργασιακές σχέσεις. Διότι είναι κρίσιμο μέγεθος ο δημοσιογράφος και οι τεχνικοί και οι διοικητικοί και οι εργαζόμενοι, γιατί υπηρετούν το σκληρό πυρήνα της ενημέρωσης που είναι θέμα δημοκρατίας.
Καταλήγω, λοιπόν, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα νομοσχέδιο, προφανώς από λόγους τεχνικής, δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει τέτοια πολιτική θέση και μάλιστα από τη σημερινή Κυβέρνηση, εκτός και αν υπάρχει που είναι άλλο ζήτημα και το οποίο είναι μια άλλη συζήτηση, ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν γίνεται αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, να γίνουν τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, διότι αυτό τους στερεί την αυτοτέλεια του λειτουργήματός τους. Αυτή τη στιγμή λοιπόν  στα δημόσια ΜΜΕ, και αυτό θα το χρησιμοποιήσουν άνετα και οι ιδιώτες, επιβάλλεται η αποκλειστικότητα της απασχόλησης, δήθεν για την ανεργία. Δεν είναι αυτό.
Η αποκλειστικότητα της απασχόλησης είναι ένα θέμα το οποίο κρύβει πολλά και πολύ περισσότερο για να επιχειρηματολογήσω με συγκεκριμένα στοιχεία, του κυρίου Κρέτσου, το έχουμε θέσει παλαιότερα αυτό, ίσως μπορεί να το δει πάλι, όταν υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό το άρθρο που λέει  ότι ο δημοσιογράφος που εργάζεται στο ΑΠΕ όπως και στην ΕΡΤ, δεν μπορεί να έχει αποκλειστική απασχόληση ή αν έχει μπορεί να του δώσει άδεια ο επικεφαλής τους, σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 3528/2007 που είναι ο Κώδικας ο Δημοσιοϋπαλληλικός. Αυτό αφορά τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Δε μπορεί, λοιπόν, να εξαιρέσετε δημοσιογράφο με άρθρο του δημοσίου υπαλλήλου, εκτός εάν τον θέλετε δημόσιο υπάλληλο ή θέλετε να τον κάνετε, όπου αυτό στο βάθος κρύβει επιστροφή από την ρύθμιση εξαίρεσης των δημοσιογράφων από το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, όχι για λόγους οικονομικούς, αλλά για λόγους αρχής λειτουργίας.
Η ΕΡΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει και τα Δημόσια Μέσα, με ανθρώπους που μπορεί να κάνουν υπερωρία ή μπορεί να μην δουλέψουν Σαββατοκύριακο, όπως οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Τους εξαιρείτε λοιπόν και τους κάνετε δημοσίους υπαλλήλους για να επιστρέψουν πού; Θέλω να πω, ο σκληρός πυρήνας της δημοκρατίας είναι το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην ενημέρωση. Εκεί λοιπόν πρέπει να εστιάσετε.
Τώρα για το πώς η DIGEA, θα πουλάει ή η ΕΡΤ θα γίνει DIGEA ή οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι ένα ζήτημα που είναι θέματα του Ε.Σ.Ρ., που εμείς δεν μπορούμε να μπούμε. Είναι ανεξάρτητη αρχή και βεβαίως είναι μια συζήτηση η οποία δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 9 λεπτά, απλώς είμαστε αντίθετοι στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και όλα αυτά και στην κατάργηση της ιδιότητας του δημοσιογράφου.
Το τελευταίο που ήθελα να πω είναι ότι, άλλος συνάδελφος ενθουσιάστηκε με αυτό, αλλά σας λέω μητρώο ειδικοτήτων με δημοσιογράφους δεν γίνεται. Ο δημοσιογράφος δεν είναι ειδικότητα, είναι ιδιότητα. Υπάρχει και διάταξη στο Σύνταγμα όπως ξέρουμε όλοι, που νόμος ορίζει επί του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και επειδή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων να μην φτάσουμε εκεί. Λέμε, λοιπόν, ο δημοσιογράφος να μείνει δημοσιογράφος για να μπορεί να υπάρχει ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ».
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: