Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία επειδή δημοσίευσαν βίντεο με μεταφορά όπλων προς τη Συρία

Copy & Pastehttp://www.koutipandoras.gr
Με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατασκοπείας και της αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων συνελήφθησαν ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Καν Ντουντάρ (φωτό) κι ο υπεύθυνος του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, επειδή είχαν δημοσιεύσει βίντεο που έδειχνε τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών να στέλνουν όπλα στη Συρία.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο μήνυση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της εφημερίδας καθώς τον Ιανουάριο του 2014 είχε δημοσιεύσει σειρά φωτογραφιών και βίντεο με φορτηγά που μετέφεραν όπλα,  τα οποία φέρονται να ανήκαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) και να είχαν προορισμό εξτρεμιστικές ομάδες που μάχονται κατά του συριακού καθεστώτος.
«Μας κατηγορούν για κατασκοπεία. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι ενέργειες μας συνιστούν προδοσία. Δεν είμαστε προδότες, κατάσκοποι ή ήρωες. Είμαστε δημοσιογράφοι. Και αυτό που κάναμε ήταν η δημοσιογραφική δουλειά μας», δήλωσε ο Καν Ντουντάρ πριν μπει στο γραφείο του εισαγγελέα για να καταθέσει. «Φυσικά αυτή η δίωξη θα βοηθήσει για να χυθεί φως και στα ίδια τα γεγονότα που αποκάλυψε η εφημερίδα και όχι στο πως καλύψαμε εμείς την υπόθεση», προσέθεσε.
Οι σημερινές συλλήψεις έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των δημοσιογράφων που έχουν πέσει θύματα του περιορισμού της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.
Άμεση ήταν η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία η οποία κατήγγειλε τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων ως ένα ακόμη περιστατικό πίεσης προς τα ΜΜΕ, καλώντας την τουρκική δικαιοσύνη να διαφυλάξει την αρχή της ελευθεροτυπίας, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: