Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Δυσκολίες πρόσβασης στη θεραπεία για τους ρευματοπαθείς. Λόγω έλλειψης χρημάτων στα νοσοκομεία

Copy & Paste: http://news.in.gr
Δυσκολίες πρόσβασης στη θεραπεία για τους ρευματοπαθείς
Αθήνα
Δυσχερής είναι η πρόσβαση στην θεραπεία των ασθενών με ρευματικές παθήσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα κρατικά Νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς να εξασφαλιστεί πρόσβαση στη φάρμακα σε όλους τους χρονίως πάσχοντες.
Τα φάρμακα υψηλού κόστους για τις ρευματικές παθήσεις, σύμφωνα με οδηγία του υπουργείου Υγείας από τις 8 Ιανουαρίου χορηγούνται πλέον μόνον από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Ωστόσο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσοκομεία δεν μπορούν να παραγγείλουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν διαρκώς οι αναφορές ασθενών με ρευματικές παθήσεις, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση της ενδοφλέβιας θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΑΝΑ εξηγεί ότι «τα άτομα με ρευματικά νοσήματα, εξαιτίας της φύσης των συγκεκριμένων νοσημάτων, συχνά ταλαιπωρούνται εξαιρετικά μέχρι να βρεθεί μια συμβατή και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία να επιτρέπει ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η εξασφάλιση αυτής της θεραπείας, σε τακτική βάση, είναι ουσιώδους σημασίας για την εξέλιξη του νοσήματος, την πρόληψη της αναπηρίας και την διευκόλυνση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης, σε μια περίοδο εξαιρετικά πιεστική εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας». 
Η ΕΛΕΑΝΑ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική φροντίδα για το σύνολο των χρονίως πασχόντων.
Μαίρη Μπιμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: