Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

«Πάγωσε» η παραχώρηση της έκτασης στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες ζητά ο δήμαρχος

Copy & Paste: http://news.in.gr
«Πάγωσε» η παραχώρηση της έκτασης στα Λιπάσματα Δραπετσώνας
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
του Δήμαρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος
 και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη
   
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Αθήνα
Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την παραχώρηση της παραθαλάσσιας έκτασης των Λιπασμάτων ζητά ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος.
Ο δήμαρχος παρουσίασε και σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που αναφέρει: «Με απόφασή του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να εξαιρεί της παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και οποιουδήποτε Οργανισμού Λιμένος ακίνητα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που παραχωρήθηκαν ή για τα οποία το Δημόσιο προκρίνει διαφορετική χρήση εξαιτίας αναγκών που προέκυψαν ή ανεφάνησαν μετά τη σύμβαση παραχώρησης. Η λήξη της σύμβασης παραχώρησης ως προς τα εξαιρούμενα ακίνητα έχει ισχύ έναντι πάντων. Με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραχωρείται σε νπδδ ή ΟΤΑ α' και β' βαθμού είτε η κυριότητα είτε η χρήση των παραπάνω εξαιρουμένων ακινήτων, χωρίς αντάλλαγμα».
Το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση της έκτασης το επεξεργάστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου.
Για το θέμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Βρεττάκος παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργου Γαβρίλη κατά την οποία επισημάνθηκε ότι τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στα Λιπάσματα και τη δημόσια δέσμευσή του (για τρίτη φορά) για παραχώρηση της έκτασης στον δήμο, τίποτα δεν έχει προχωρήσει και το αποτέλεσμα είναι ότι καθυστερεί η διαδικασία της ανάπλασης που θα δώσει πνοή όχι μόνο στη Δραπετσώνα αλλά συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Ο κ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι οι εξηγήσεις που προβάλλουν ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την καθυστέρηση της παραχώρησης μπορούν να ξεπεραστούν. Το κράτος εκπροσωπείται από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών τα οποία μπορούν εδώ και τώρα να δώσουν λύση, σημείωσε.
Από τη μεριά του ο κ. Βρεττάκος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η κυβέρνηση, η ανάπλαση των Λιπασμάτων θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Eιδικότερα ανέφερε ότι «η εξαίρεση της περιοχής του παράλιου μετώπου των “Λιπασμάτων” από την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία ιδιωτικοποίησή του αποτελεί σημαντική νίκη σε μια μεγάλη μάχη. Δικαιώνει αγώνες δεκαετιών των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια σε πολλά και ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα».
Και πρόσθεσε: «Η θετική εξέλιξη συμπληρώθηκε και ενισχύθηκε από την τροπολογία που συντάχθηκε επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη και ψηφίστηκε στη συνέχεια με πρωτοβουλία του υπουργού Π. Σκουρλέτη και με την οποία διασφαλίζεται ο προσανατολισμός και τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπλασης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των κατοίκων».
Ο κ. Γαβρίλης τόνισε ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι δύο φορές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δημόσια δεσμευτεί για την παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας το ζήτημα, τρεις μήνες μετά, δεν έχει προχωρήσει και οι διαδικασίες παραχώρησης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Με δεδομένο ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (υπ. Ναυτιλίας, ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ) συμφωνούν με την παραχώρηση, κανένα τεχνικό ζήτημα δεν μπορεί να προβάλλεται ως ισχυρό και πειστικό επιχείρημα για να αιτιολογηθούν οι καθυστερήσεις και φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους».
Και κατέληξε λέγοντας: «Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες παραχώρησης του παράκτιου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και κατά τρόπο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και των κατοίκων και των φορέων της περιοχής που για 20 και πλέον χρόνια δίνουν αυτή τη μάχη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά συνεργάζεται στενά με τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και τους φορείς της περιοχής για να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της παραχώρησης και να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης των “Λιπασμάτων Δραπετσώνας”».
Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχει δεσμεύσει 200.000 ευρώ για την έναρξη των εργασιών και έχει ήδη ετοιμάσει το σχετικό σχέδιο. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, το καλοκαίρι η παραθαλάσσια η παραθαλάσσια ζώνη των Λιπασμάτων θα είναι επισκέψιμη» τόνισε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: