Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Έρευνες και αντίποινα για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα. Δείχνουν το PKK (video)

Copy & Paste: http://news.in.gr
Έρευνες και αντίποινα για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Αγκυρα
Στους 37 νεκρούς αυξάνεται ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα που σημειώθηκε στην καρδιά της Αγκυρας το απόγευμα της Κυριακής. Η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων στα Αδανα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ενέργεια σε κούρδους μαχητές.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την επίθεση διεξήγαγε ένα ζευγάρι βομβιστών, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα, η γυναίκα είχε ενταχθεί στο ΡΚΚ το 2013. Πρόκειται για μια 24χρονη από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.
Οι δύο δράστες συνυπολογίζονται στα 37 θύματα.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε οργάνωση, τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας να πατάξει την τρομοκρατία.
Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατοπέδων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 23:00 το βράδυ στην πόλη Σιρνάκ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν βομβαρδισμοί κατά κούρδων μαχητών στην περιοχή.
17 φωτογραφίες
Από τις έρευνες έχει προκύψει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο όχημα, το οποίο εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείου. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αργά το βράδυ της Κυριακής, οι τραυματίες ήταν 125, εκ των οποίων 19 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Τρεις από αυτούς υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από 34 σε 37 το πρωί της Δευτέρας.
Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, αλλά ούτε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που να κατονομάζει το PKK ή άλλη κουρδική οργάνωση, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας δείχνουν προς την κατεύθυνση των κούρδων μαχητών.
Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για επίθεση με παγιδευμένο όχημα, που στοχοποίησε πολίτες. Όπως ανακοινώθηκε, οι έρευνες για την επίθεση θα ολοκληρωθούν εντός της Δευτέρας.
Ήδη, στα Αδανα, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες προσαγωγές υπόπτων.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 18:35 το απόγευμα της Κυριακής σε στάση λεωφορείου στην περιοχή της κεντρικής πλατείας Κιζιλάι, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, πολύ κοντά στην Εθνοσυνέλευση, το υπουργείο Εσωτερικών και πρώην γραφεία της πρωθυπουργίας.
Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η έκρηξη σημειώθηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά την βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που παρέσυρε στο θάνατο 29 ανθρώπους κα την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη έκρηξη που συνταράσσει την τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: