Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πέθανε ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης. Σε ηλικία 84 ετών

Copy & Paste: http://news.in.gr
Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
Ήταν παντρεμένος με την Λούκα Κατσέλη, νυν πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο MIT της Μασσαχουσέττης.
Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) έλαβε μέρος σε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και σε εκδόσεις αντιδικτατορικών εντύπων στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με το ΠΑΚ στις ΗΠΑ. 
Παρακολούθησε την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του ως μέλος και συνεισέφερε με τις απόψεις του, όποτε του ζητήθηκε, παρά την απουσία του στο εξωτερικό, όπου συνέχιζε τη δραστηριότητά του ως στέλεχος του ΟΗΕ για τη βοήθεια των φτωχών χωρών, ενώ συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του κόμματος. 
Διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ 1981-1984 και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1984-1985).
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. 
Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).
Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989. Το 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Έξι χρόνια αργότερα, το 1996, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, διεκδίκησε το αξίωμα του πρωθυπουργού στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκλείστηκε για τρεις μόλις ψήφους από τον πρώτο γύρο. 
Επί συνόλου 167 βουλευτών, συγκέντρωσε 50 προτιμήσεις έναντι 53 του Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι ισοψήφισαν και προκρίθηκαν στον δεύτερο καθοριστικό γύρο όπου τελικά επικράτησε ο Κώστας Σημίτης.
Διατέλεσε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996) και Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη μεταξύ 1996-2000.
Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: