Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ασύνταχτο Μέτωπο: Μια συνέλευση για κλάματα στην ΕΣΗΕΜΘ

Copy & Paste by  •  
Ανακοίνωση «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ» ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
journalismΌπως το είπαμε, έγινε! Η «Γενική»κατά τα άλλα εκλογο-απολογιστική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 26/5, ήταν μια συγκέντρωση ολίγων με μικρή συμμετοχή στην παρακολούθηση των τοποθετήσεων και με λίγο μεγαλύτερη συμμετοχή όσων ψήφισαν και… έφυγαν! Γιατί άραγε να είναι τόσο προβλέψιμη αυτή η κατάντια;
Έτσι, η ανακοίνωση του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ» ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ που μοιράστηκε στους λιγοστούς παρευρισκόμενους συναδέλφους, απηχούσε πλήρως και αποτύπωνε τόσο το κλίμα της Συνέλευσης όσο και την απαξίωση συνολικά του συνδικαλιστικού γίγνεσθαι με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης που κατά τη θητεία της έκλεισαν εφημερίδες, επεκτάθηκαν οι ατομικές συμβάσεις και οι εργοδοτικοί εκβιασμοί, απαξιώθηκε από την αντιδραστική συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Σωματείου μας ο αγώνας των ΟΡΘΙΩΝ εργαζομένων της ΕΡΤ/ΕΡΤ3 που πέτυχε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, πέρασε το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο «χωρίς να ανοίξει μύτη».
Τα παρευρισκόμενα μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ με τις τοποθετήσεις τους κατήγγειλλαν μεταξύ άλλων τα παραπάνω φαινόμενα προτείνοντας (και με σχετική ανακοίνωση που διανεμήθηκε -βλέπε παρακάτω) μια άλλη, μαχητική στάση στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας σε κινηματική βάση. Η σχιζοειδής επιμονή των λιγοστών οπαδών της προεδρικής ομάδας της πλειοψηφίας του ΔΣ να… συγχαίρουν το απερχόμενο προεδρείο για αυτή την… «πετυχημένη πορεία» εν μέσω των συντριμιών του κλάδου και η «επιβράβευση» του καταστροφικού της έργου που αποτυπώθηκε στην κάλπη με τα 67 ΝΑΙ (21 ΟΧΙ και 4 λευκά) για την»Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου» σε σύνολο 93 ψηφισάντων, επιβεβαιώνει -σε πρώτη φάση- ότι ο γνωστός «πυρήνας» συνεχίζει όχι απλώς να παραμένει αμετανόητος αλλά και να προστρέχει προς… «στρατηγική» υποστήριξή του και ένας απροσδόκητος, νεόκοπος -δήθεν ανεξάρτητος- «δορυφόρος» του! Κάποιοι κατάπιαν τη γλώσσα τους. Δεν είχαν να προσάψουν τίποτα στην απερχόμενη διοίκηση. Συγχωροχάρτι!
Τη «δεύτερη φάση» βεβαίως, αποτελεί η ίδια η εκλογική αναμέτρηση την προσεχή Πέμπτη 2 Ιούνη 2016 όπου θα κληθούν τα 801 τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ να εκλέξουν μεταξύ άλλων το νέο ΔΣ. Ενόψει αυτής της μάχης, δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ» ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ που διανείμαμε και στη συγκέντρωση της 26ης Μάη.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ» ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
«Οι σημερινοί πανηγυρισμοί πάνω στα συντρίμμια ενός ολόκληρου κλάδου αποτελούν τη θλιβερή εικόνα του ζοφερού μας μέλλοντος»
Έτσι κατέληγε το σχόλιο του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ στον ιστότοπό μας asyntaxtostypos.org αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ του 2014, που ανέδειξαν ως πλειοψηφική ομάδα στο «νέο» δ.σ. την παλιά γραφειοκρατική «φρουρά» του συνδικαλιστικού Τίποτα.
klopi1Συνάδελφοι/συναδέλφισσες. Δύο χρόνια μετά, το «ζοφερό μέλλον» για το οποίο κάναμε λόγο αποτελεί σήμερα πραγματικότητα. Μακάρι να διαψευδόμασταν, αλλά δυστυχώς «τα συντρίμμια ενός ολόκληρου κλάδου» είναι μπροστά μας:
– Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ και το ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ στον Καιάδα της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», χωρίς ουσιαστική συνδικαλιστική αντίδραση στην αντεργατική-αντιασφαλιστική κυβερνητική επιδρομή.
– Λουκέτα σε εφημερίδες (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ), ενώ είχαν προηγηθεί απολύσεις, περικοπές, ατομικές συμβάσεις, εξοντωτικές καθυστερήσεις μισθών, όπως μέχρι σήμερα στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (όπου οφείλονται στους εργαζόμενους 7,5 μισθοί, ενώ την ίδια ώρα απολύεται εργασιακός εκπρόσωπος ευρισκόμενος σε επίσχεση εργασίας), καθώς και σε άλλα ΜΜΕ (ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ραδιόφωνα, ανταποκριτικά γραφεία, περιφερειακός Τύπος), ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των εκβιασμών, χωρίς απάντηση από το σωματείο μας, σε μια πλήρη παράδοση στα εργοδοτικά συμφέροντα.
– Καμία πρωτοβουλία ή πίεση για υπογραφή ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
– Ολοκληρωτική απουσία από τον δίχρονο αγώνα των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ3 για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, άρνηση ενίσχυσης αυτού του αγώνα, «φιέστες» με τη συμμετοχή «φορέων» της πόλης υπέρ της στήριξης νέων μορφωμάτων τύπου ΔΤ-ΝΕΡΙΤ, απόπειρα νομιμοποίησης του ανταποκριτικού γραφείου της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη με τη μεθόδευση εκλογής… «εργασιακού εκπροσώπου»!
– Εκδήλωση της πιο αντιδραστικής αντι-απεργιακής στάσης της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ σε πανελλαδικό επίπεδο, σε κάθε απόπειρα συνεννόησης με Ενώσεις και ΠΟΕΣΥ (που φέρουν επίσης ευθύνες) για δυναμική αντίδραση διαρκείας του κλάδου με θέμα αιχμής το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Το ίδιο συστημικό παραταξιακό κατεστημένο θα διεκδικήσει να ολοκληρώσει το καταστροφικό για τα συμφέροντα του κλάδου έργο του διεκδικώντας ξανά την ψήφο σας. Θα πρόκειται για μαζική συνδικαλιστική/πολιτική αυτοκτονία, με ουσιαστικά θύματα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Την ίδια μας τη ζωή!
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες! Να μη μας κάνουν συνένοχους στο φόνο. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βάσει και των εντολών από ΔΝΤ, τραπεζίτες και αφεντικά σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δρομολογούν τον Οκτώβρη την ολοκληρωτική μας ισοπέδωση με τη νομιμοποίηση των μαζικών απολύσεων και την κατάργηση του συνδικαλίζεσθαι και των απεργιών!
Θα εμπιστευτείτε ξανά αυτή την καταστροφική για τα συμφέροντα του κλάδου «ομάδα» να σηκώσει το βάρος αυτής της νέας σκληρής μάχης που πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους;
journalismΔεν υπάρχει άλλο περιθώριο για μαζοχιστικές αυταπάτες. Ο «ρεαλισμός», ο… «καρτερικός συνδικαλισμός», τα λόμπινγκ, οι παρελκυστικές τακτικές τους και τα παζαρέματα με την εκάστοτε εξουσία είδατε πού μας οδήγησαν. Τώρα δεν μένει άλλος δρόμος από τον ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας και αυτό το μήνυμα στέλνουμε προς την εξουσία και προς την αραχνιασμένη παλιά φρουρά της συστημικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Στις 2 Ιούνη ψηφίζουμε «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ για μια ΙΣΧΥΡΗ και ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Από πέρυσι το ΜΕΤΩΠΟ έλεγε:
Όχι σε επαγγελματικό ταμείο – κλειστό κλαμπ λίγων, με τους μνημονιακούς των Ενώσεων να επιδιώκουν να πετάξουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ τους ανέργους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, τους επισφαλώς εργαζόμενους και τώρα τους συνταξιούχους.
1. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων μας.
2. Οι εργοδότες να πληρώσουν το κόστος από την υστέρηση εκατομμυρίων ευρώ από τις χιλιάδες απολύσεις.
3. Κάλυψη του κεφαλαίου που χάθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
4. Μέτρα είσπραξης των οφειλόμενων εισφορών εργαζομένων από εργοδότες ακόμη και με δήμευση των περιουσιών τους.
5. Διασφάλιση των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
6. Όχι σε μειώσεις των προνοιακών παροχών και μειώσεις των υπηρεσιών υγείας-περίθαλψης.
7. Οι ασφαλιστικές εισφορές των αμειβομένων με μπλοκάκια να πηγαίνουν στα Ταμεία μας.
8. Επέκταση του αγγελιόσημου στο διαδίκτυο.
9. Μισθολογική, ασφαλιστική και συνδικαλιστική ένταξη όλων των εργαζομένων, περιλαμβανομένων αυτών στο διαδίκτυο, όπως επίσης ενίσχυση των ανέργων και κάλυψη των ασφαλιστικών τους αναγκών.
10. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ένας κλάδος, ένα Συνδικάτο, ένα Ταμείο.
Εμείς επιλέξαμε «πλευρά». Την πλευρά του αγώνα και της αξιοπρέπειας και τη συμπόρευση με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της κινηματικής δράσης και της κοινής πορείας μας, όπως π.χ. με το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, υπενθυμίζουμε απόσπασμα σχετικής ανακοίνωσης (24/1/2016):
Ας γίνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο καραβάνι αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και, τουλάχιστον μέχρι να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα, ας απαιτήσουμε:
– Καθολικό δικαίωμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους (Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενους ή άνεργους) χωρίς προϋποθέσεις.
– Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
– Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
– Μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων συνταξιοδότησης χωρίς περικοπή αποδοχών και άρα δουλειά για χιλιάδες άνεργους.
– Αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού, τώρα!
Ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.
Καθίσταται επιτακτική και ζωτική η ανάγκη της συγκρότησης ενός Συνδικάτου Τύπου που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ενός συνδικάτου ταξικού και αγωνιστικού, ανεξάρτητου από κάθε κέντρο εξουσίας, όπου ο αποφασιστικός λόγος θα ανήκει στη βάση. Χωρίς εκδότες, καναλάρχες και διευθυντές, αλλά με μισθωτούς και μπλοκάκηδες, με άνεργους και «μαύρους», σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και διαδίκτυο.
Η ανατροπή της παλιάς κατάστασης δεν είναι απλώς ζητούμενο, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει ΚΑΘΗΚΟΝ κάθε μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ που σέβεται τον εαυτό του.
asyntaxtos_2Θυμίζουμε: Στις προηγούμενες εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ, η πλειοψηφία του δ.σ. έκανε για μια μεγάλη μερίδα μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ απαγορευτική την καταψήφιση της πολιτικής του, καθώς εκατοντάδες άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι συνάδελφοι (περίπου οι μισοί μη ψηφίσαντες) δεν προσήλθαν στην κάλπη λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος. Επιπλέον, Γενική Συνέλευση και Εκλογές πραγματοποιούνται και πάλι χωρίς την κήρυξη στάσης εργασίας. Με τις συνελεύσεις-παρωδία (όπου συμμετέχει μόλις το 10% των μελών) και με εκλογές όπου ψηφίζουν οι μισοί, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν τη συμμετοχή ενεργών συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες, αλλά απλώς τη στιγμιαία παρουσία φανατικών ψηφοφόρων.
Το «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ σας καλεί να ψηφίσετε το συνδικαλιστικό μας σχήμα. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της αμεσοδημοκρατικής μας λειτουργίας όλες οι αποφάσεις για την εκπροσώπησή μας στο δ.σ. λαμβάνονται στη διάρκεια των γενικών μας συνελεύσεων με εφαρμογή της εναλλαγής των προσώπων στη διάρκεια της θητείας.
Δυναμώστε τη δική σας φωνή δυναμώνοντας τη φωνή του «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ» ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, που παραμένει πάντοτε ανοιχτό για κάθε συνάδελφο.
«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: