Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Copy & Paste: http://iskra.gr
(Παρ. 20/5/16 – 12:00)  
Ο ΟΨΙΜΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΧΕΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ  
ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;
---000_galliaeksegersiΗ Γαλλία συγκλονίζεται από την κοινωνική ανάφλεξη που έχει προκαλέσει η επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει με προεδρικό διάταγμα την υιοθέτηση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης. Με μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες, οι εργαζόμενοι και οι νέοι δείχνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο να αποσύρει τον εργασιακό νόμο. Επτά μεγάλα συνδικάτα (CGT, FO, FSU,Solidaires, UNEF, UNL και LDIFs) οργάνωσαν για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα εθνική ημέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία.
Οι κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νόμου κορυφώνονται σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Στο Παρίσι η χθεσινή διαδήλωση συγκέντρωσε 100.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, 13.000 – 14.000 σύμφωνα με την αστυνομία. Σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Πραγματοποιήθηκαν 18 συλλήψεις.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές γαλλικές πόλεις. Στη Μασσαλία η κυκλοφορία διαταράχθηκε ιδιαίτερα λόγω των κινητοποιήσεων των οδηγών φορτηγών.
Στη Ρεν η κατάσταση ήταν τεταμένη. Η αστυνομία συνέλαβε ομάδα 19 ατόμων που επιχειρούσαν να προκαλέσουν με σαμποτάζ διακοπή της κυκλοφορίας σε έξι στάσεις του μετρό. Η έρευνα για το σαμποτάζ ανατέθηκε στη δικαστική αστυνομία.
Στη Νάντη, η Νομαρχία αποφάσισε να απαγορεύσει αυθόρμητη διαδήλωση, αλλά η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 1.000 ατόμων.
Αντιμέτωποι με την ακαμψία του όψιμου φίλου του Τσίπρα, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει το νόμο, οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου εντείνουν τώρα την πίεση με μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, μπλόκα σε λιμάνια, διυλιστήρια και αεροδρόμια.
Στους σιδηροδρόμους η συμμετοχή στην απεργία ήταν 13,8 % - στα υπεραστικά τρένα 40% - 50%. Στο υπεραστικό μετρό κυκλοφόρησαν 4 στα 6 οχήματα. Λιμενεργάτες έχουν μπλοκάρει την αποθήκη καυσίμων της Λα Ροσέλ, ενώ ο αποκλεισμός διυλιστηρίου της Ντονζ στον Ατλαντικό συνεχίστηκε. Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τα μπλόκα στην επαρχία.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ απαιτούν βαριές ποινές εναντίον διαδηλωτών που πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Η Εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε έρευνα για “ηθελημένη απόπειρα δολοφονίας κατά εκπροσώπου της δημόσια τάξης”. Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν οργανωμένες επιθέσεις με συνέπεια τον τραυματισμό αρκετών εξ' αυτών. Στις δίκες που γίνονται συχνά κατηγορούνται για άσκηση βίας, όπως αποδεικνύουν εικόνες από διαδηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κάλεσε τα συνδικάτα “να αναλάβουν τις ευθύνες τους” για το κλίμα βίας που προκλήθηκε από τη συστηματική διείσδυση “ταραξιών” στις διαδηλώσεις. Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας να άρουν τους αποκλεισμούς των λιμανιών, των αεροδρομίων και των διυλιστηρίων. “Η πρόσβαση στα λιμάνια, στους νευραλγικούς για την οικονομία κόμβους και στα αεροδρόμια θα πρέπει να είναι δυνατή. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά τα μπλόκα” τόνισε. Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, έκανε λόγο για επιθετική συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. “Δεν μπορούν να αποτρέψουν τη δημοκρατία να εκφραστεί επειδή υπάρχουν προβλήματα στο περιθώριο των διαδηλώσεων”, δήλωσε.
Μέσα σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, το γαλλικό συμβούλιο υιοθέτησε χθες και τρίτη παράταση της “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” μέχρι τέλη Ιουλίου.
Η παράταση αυτή αφορά τις συνθήκες ενόψει των αγώνων του Κυπέλλου Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθούν 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου, και του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, που θα γίνει 2 – 24 Ιουλίου. Έκτακτα μέτρα θα ληφθούν για την πρόληψη ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε μια περίοδο που θα σημειωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιρετική κοσμοσυρροή για τις αθλητικές εκδηλώσεις. Η παράταση της “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” ψηφίστηκε μαζικά από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο οι βουλευτές του Αριστερού Μετώπου και μερικοί οικολόγοι ψήφισαν κατά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: