Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Πρόσβαση της Εφορίας σε απόρρητα ιατρικά δεδομένα

Copy & Paste: http://www.koutipandoras.gr
Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία του συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σύμφωνα με την οποία το σύστημα Taxis και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι το χειρίζονται έχουν πρόσβαση σε απόρρητα ιατρικά δεδομένα, γεγονός που αποτελεί σαφή καταπάτηση του ιατρικού απορρήτου κατά χιλιάδων πολιτών.
Όπως εξηγεί στο koutipandoras.gr ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων, Γιώργος Τσιακαλάκης, στο σύστημα Taxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι διαθέσιμες ολόκληρες οι γνωματεύσεις από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αυτό σημαίνει πως οι υπάλληλοι της Εφορίας έχουν πρόσβαση όχι μόνο στο ποσοστό αναπηρίας του κάθε φορολογούμενου, κάτι που είναι λογικό, αλλά και σε απόρρητα ιατρικά δεδομένα, όπως η πάθηση των πολιτών.
«Μέσω της σύνδεσης των πιστοποιητικών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ με το σύστημα Taxis, κάποιος -μέσω των ειδικών δικαιωμάτων που γεννούν τα εκάστοτε ποσοστά αναπηρίας- δικαιούται φοροαπαλλαγές. Ωστόσο, στο Taxis είναι αναρτημένες ολόκληρες οι γνωματεύσεις, με αποτέλεσμα όταν κάποιος υπάλληλος πληκτρολογεί το σχετικό κωδικό μπορεί να έχει πρόσβαση σε απόρρητα ιατρικά δεδομένα, όπως η πάθηση ή οι παθήσεις ενός φορολογούμενου» επισημαίνει.
Ο κ. Τσιακαλάκης χαρακτηρίζει το γεγονός αυτό ως σαφέστατη παράβαση του ιατρικού απορρήτου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς ειδικά σε τοπικές κοινωνίες επαρχιακών πόλεων.
«Φανταστείτε σε μικρή πόλη, όπου ο εφοριακός μπορεί να είναι γείτονας ή πελάτης του πάσχοντα φορολογούμενου και ο πρώτος να έχει πρόσβαση σε όλες αυτές τις απόρρητες πληροφορίες» τονίζει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων του συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος και προσθέτει πως το γεγονός αυτό αφορά χιλιάδες πολίτες.
Σε επικοινωνία μας με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας αρκέστηκε να αναφέρει πως «το κοιτάζουμε και θα ενημερώσουμε σύντομα για το τι θα κάνουμε επ’ αυτού».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει στείλει επιστολή από τον εν λόγω σύλλογο προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και άλλους δημόσιους οργανισμούς, σχετιζόμενους με το θέμα εδώ και δυο βδομάδες, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει παρά τη σοβαρότητα του θέματος.  

Τι προβλέπει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το άρθρο 13 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, το ιατρικό απόρρητο αίρεται όταν αφορά εκπλήρωση νομικού καθήκοντος, δηλαδή συντρέχει νομικό καθήκον και η αποκάλυψη επιβάλλεται από σχετικό νόμο όπως στις περιπτώσεις γέννησης, θανάτου, μολυσματικών νόσων και άλλες, ή από γενικό νόμο, όπως στην υποχρέωση έγκαιρης αναγγελίας στην αρχή, όταν ο ιατρός μαθαίνει με τρόπο αξιόπιστο ότι μελετάται -λόγου χάρη- κακούργημα.
Επιτρέπεται και όταν ο γιατρός αποβλέπει στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και αυτό δεν δύναται να διασφαλιστεί διαφορετικά, όπως επίσης όταν συντρέχει κατάσταση ανάγκης ή άμυνας.
Αξιοσημείωτο δε πως η υποχρέωση τήρησης και διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου δεν παύει να ισχύει μετά και το θάνατο του ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: