Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Κομισιόν σε Κούλογλου: Προέχει το μνημόνιο, όχι η ελευθερία του Τύπου

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Γενικόλογη ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για τα προβλήματα του κλάδου ασφάλισης των δημοσιογράφων και τις συνέπειές τους για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στη συνεχιζόμενη κρίση στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, την απαίτηση της τρόικα για την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων και την συνεπαγόμενη κατάρρευση του ΕΔΟΕΑΠ. Στην απάντησή του, ο Επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη για την «πλήρη εφαρμογή του μνημονίου». 
Ολόκληρη η γραπτή ερώτηση:
Εξαιτίας εγγενών στρεβλώσεων αλλά και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά το 2009, τα ελληνικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια βαθύτατη κρίση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Έχει διεθνώς παρατηρηθεί ότι η ανεργία στον χώρο του Τύπου καθιστά τους δημοσιογράφους περισσότερο ευάλωτους σε πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και βλάπτει την ελευθεροτυπία.
Μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι εξασφάλιζαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα μέρος της σύνταξής τους από τον οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ, που είχε ως πόρο έναν ειδικό φόρο επί όλων των διαφημίσεων. Χάρη σε αυτόν τον ειδικό φόρο, ούτε οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ούτε το κράτος συνεισέφεραν για την ασφάλιση των δημοσιογράφων, που ήταν οι μόνοι που πλήρωναν τις εισφορές τους. Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, η τρόικα έθεσε ως απαράβατο όρο για τη συμφωνία αξιολόγησης την κατάργηση του ειδικού φόρου. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε χρεοκοπία, πραγματική τραγωδία για τους 143 εργαζόμενους του ΕΔΟΑΠ και κυρίως τους 18 000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, που μένουν χωρίς ούτε καν φαρμακευτική περίθαλψη.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της τρόικας, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται πλέον να  αναλάβει σύνταξη, πρόνοια και καταπολέμηση της δημοσιογραφικής ανεργίας;
2. Τι σκοπεύει να κάνει για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα;
Απάντηση του κ. Moσκοβισί εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η Επιτροπή έχει επίγνωση των προβλημάτων όσον αφορά την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης σε διάφορα κράτη μέλη. Η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της βάσει των Συνθηκών της ΕΕ [1].
Λόγω της σημασίας των δικαιωμάτων αυτών, η ΕΕ χρηματοδοτεί - κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ορισμένα ανεξάρτητα έργα, ευαισθητοποιώντας έτσι το κοινό σχετικά με προβλήματα που άπτονται της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και βοηθώντας στην αντιμετώπισή τους [2].
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε σημαντική μεταρρύθμιση του συστήματος στις 8 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος που περιλαμβάνει σύνολο μέτρων τα οποία, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν επίσης: i) βελτιώσεις στον σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις για την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών· ii) τη συνολική ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων μέσω της εναπομένουσας εναρμόνισης των διαδικασιών για την καταβολή των εισφορών και των παροχών σε όλο το φάσμα των ταμείων και iii) τη σταδιακή κατάργηση, έως το 2019, όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών του κύριου Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ).
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες διότι το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένο και δαπανηρό και απαιτεί σημαντικές ετήσιες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση εξετάζει την άνιση μεταχείριση μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και τα σοβαρά αντικίνητρα για εργασία και συνεισφορά. Η Επιτροπή υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου συνεννόησης που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
[1]     Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
[2]     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/about-media-freedom-pluralism

Δεν υπάρχουν σχόλια: