Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου -20 Νοεμβρίου 2016 (video)

Copy & Paste: http://www.ert.gr
Σειρά εκπομπών με παρουσιάστρια την Εύη Κυριακοπούλου, κατά την οποία ένας επώνυμος καλεσμένος φωτίζει προσωπικές και φιλικές στιγμές που έζησε με κάποιον άλλον επώνυμο.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1999ο πολιτικός της Αριστεράς ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ μιλά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ.
Αφηγείται την πρώτη γνωριμία του μαζί του στα Καλάβρυτα, όταν ο Στεφανόπουλος ήταν υπουργός Εσωτερικών (1974-1976) και βουλευτής Αχαΐας, που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη του. Αναφέρεται κατόπιν στον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο ανδρών στη Βουλή το 1981, του προέδρου της ΕΔΑ από τη μια και του κύριου εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη, εστιάζοντας στην αυθεντική πολιτική συμπεριφορά και το πολιτικό ήθος του Κ.Στεφανόπουλου αν και ανήκαν σε αντίπαλα ιδεολογικοπολιτικά στρατόπεδα. Κάνει μνεία στην κοινή πολιτική αντίληψη και συνεργασία, αργότερα, των δύο κομμάτων ΕΔΑ και ΔΗΑΝΑ αλλά και στη φιλική σχέση μαζί του. Θυμάται περιστατικά της περιοδείας του Κωστή Στεφανόπουλου στις Μικρές Κυκλάδες ως Προέδρου της Δημοκρατίας, που φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του αλλά και του χαρακτήρα του.
Τέλος κάνει λόγο για τη δράση του και την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, γεγονός που τον κατέστησε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μ. Γλέζος «εκφραστή της θέλησης όλου του ελληνικού λαού» και «λειτουργό της δημοκρατίας».
Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: