Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό. Διαβουλεύσεις στην Ελβετία

Copy & Paste: http://news.in.gr
Αθήνα
Με βασικό θέμα το εδαφικό, ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας οι κρίσιμες διαβουλεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό.
Παρών στην εναρκτήρια συνάντηση και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του κάλεσε τους δύο ηγέτες «να εκμεταλλευτούν τη στιγμή» και «να κάνουν τα πάντα για να επιλύσουν τις διαφορές»
«Τους ενθαρρύνω να κάνουν τα πάντα για να επιλύσουν τις διαφορές. Υπάρχει αποφασιστικότητα από τους δυο ηγέτες να επιλυθούν αυτές οι διαφορές. Οι δυο πλευρές έφτασαν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τους καλώ να εκμεταλλευτούν τη στιγμή» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα της λύσης είναι εφικτή. Κάλεσε, επίσης, όλα τα εμπλεκόμενα μέλη και τις εγγυήτριες δυνάμεις να βοηθήσουν. 
Μέσω Twitter ήρθε το πρώτο μήνυμα από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. «Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Mont Pelerin την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού» έγραψε.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο  την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού

Το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετουργική έναρξη της πενθήμερης διαδικασίας, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ στις συναντήσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, μετέχουν, εκτός των δύο ηγετών, και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. 
Στην συνάντηση της Δευτέρας θα γίνει διαπραγμάτευση επί των εκκρεμούντων ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) τα οποία συνδέονται με το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί από πριν η ακριβής ατζέντα και με ποια κεφάλαια θα ξεκινήσει.
Οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ώς τις 11 Νοεμβρίου με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε θέματα-αγκάθια, όπως το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία.
Στις διακαναλικές συνεντεύξεις Τύπου, που παραχώρησαν της Παρασκευή, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί εμφανίστηκαν με αποκλίσεις σε ό,τι αφορά το εδαφικό και την κατάθεση χαρτών.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, «κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί». 
Ο κ.  Ακιντζί ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, θα αρχίσει η διαδικασία για την πενταμερή διάσκεψη, όπως επιμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά, και θα κατατεθούν στο τραπέζι και οι χάρτες.  
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση της Άγκυρας, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμβάλλει θετικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εκτίμηση ενισχύεται και από την απόφασή της για επικείμενη κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ν.Αναστασιάδης προσήλθε στις διαπραγματεύσεις προετοιμασμένος για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν, δηλαδή τόσο των διαφορών των δύο πλευρών όσο και του στοιχείου της έκπληξης.
Το τελευταίο δεν αποκλείεται από διπλωματικές πηγές ως διαπραγματευτικός ελιγμός εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για αποκόμιση οφέλους σε άλλο, πλην του εδαφικού κεφάλαιο, όπως η εκ περιτροπής προεδρία που, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αποτελεί «βασικό στοιχείο της ισότητας των Τουρκοκυπρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: