Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

«Ποτέ την Κυριακή». ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Copy & Paste: http://www.zougla.gr
Ποτέ την Κυριακή, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της πιλοτικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.  Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αφήνει οριστικά κλειστά τα καταστήματα Κυριακές στις περιοχές της χώρας στις οποίες, με υπουργική απόφαση του 2014, είχε ανάψει το «πράσινο φως» να παραμένουν ανοιχτά «δοκιμαστικά», προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου αλλά και των εμποροϋπαλλήλων.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφασή της τινάζει στον αέρα ως αντισυνταγματική τη σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις που ζητούσαν την ακύρωσή της τις οποίες είχαν καταθέσει οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων, βιοτεχνών, ιδιωτικών υπαλλήλων και καταστηματάρχες.
Στο ίδιο πνεύμα με την απόφαση του Τμήματος Αναστολών που είχε «μπλοκάρει» το Σεπτέμβριο του 2014 το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία. 
Στην υπ’ αρ. απ. 100/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίζεται πως πρόκειται για ένα διάλειμμα από την εργασία αναγκαίο για τους εργαζομένους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.
Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).
Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). 
Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».
Η υπουργική απόφαση προέβλεπε την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για ένα χρόνο, πιλοτικά, τις Κυριακές στις νομαρχίες:
1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: