Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ελευθερία Τύπου, Ελευθερία Ενημέρωσης: ποιός κάνει c(l)opy σε ποιόν!

Copy & Paste by  • 
Αυτά τα δυο πρωτοσέλιδα είναι από δυο νέες εφημερίδες που κυκλοφορούν. Η “Ελευθερία του Τύπου” συμφερόντων Β. Μαρινάκη αποτελεί ακριβές copy paste των “Νέων” στο καθημερινό της φύλλο. Το κυριακάτικο ήταν αντίστοιχα copy του “Βήματος”, γεγονός που στα social media και το Διαδίκτυο σχολιάστηκε πολύ-πολύ αρνητικά. Το δεύτερο πρωτοσέλιδο είναι μιας νέας εφημερίδας που βγήκε αιφνιδιαστικά στα περίπτερα με κόστος μισό ευρώ. Έχει τον ίδιο τίτλο “Ελευθερία” με την προσθήκη “στην ενημέρωση”. Η εφημερίδα σε logo, στήσιμο και χρώματα, παραπέμπει στη “Δημοκρατία”! Λογικό αφού η έκδοση της γίνεται με έδρα το γραφείο της Σόλωνος όπου είναι η άλλη έδρα των επιχειρήσεων Γ. Φιλιππάκη για τα αθλητικά φύλλα του κι άλλες εκδόσεις.
Έτσι η μεν “Ελευθερία του Τύπου” έκανε c(l)opy Βήμα και Νέα με προσωπικό από τον ΔΟΛ και τον Χρήστο Μουλίνο να έχει πάρει από το συγκρότημα της “Δημοκρατία” πολλούς-πολλούς εργαζόμενους. Η δε “Ελευθερία στην Ενημέρωση” βγήκε την ίδια μέρα με αυτήν, ως c(l)opy της Δημοκρατίας, χτυπώντας ευθέως την “Ελευθερία του Τύπου”.
Αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αστεία, θα μιλήσουμε για την τραγικότητα των εκδοτών. Και το πόσο λίγοι είναι να αντιμετωπίσουν την κρίση στον τύπο. Αντιγράφοντας, χωρίς προσωπικό, βάζοντας του ίδιους και τους ίδιους συντάκτες να γράφουν για ένα-δυο και τρία φύλλα, να τους έχουν απλήρωτους. Να έχουν μετατρέψει τις εφημερίδες τους σε δελτία τύπου διαφόρων συμφερόντων, σίγουρα όσων διαφημίζονται στα φύλλα τους. Και μετά να τους φταίει η κρίση γενικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: