Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιώργος Ματζουράνης. Αύριο η κηδεία του στη Σίφνο

28.08.2017 16:08
   Το Σάββατο, 26 Αυγούστου «έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιώργος Ματζουράνης.
    Ο Γιώργος Ματζουράνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε στην Πάντειο Σχολή και στην Ανώτατη Σχολή Πολιτικής Επιστήμης του Μονάχου.
    Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία άρχισε το 1964 στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», ενώ από το 1966 ήταν μόνιμος ανταποκριτής της εφημερίδας στην Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελεύθερη Ελλάδα» στη Γερμανία, ενώ είχε συνεργασίες με έντυπα και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γερμανίας, της Σουηδίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
    Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στην «ΑΥΓΗ» ως πολιτικός και καλλιτεχνικός συντάκτης, συντάκτης ύλης και αρχισυντάκτης στην «Κυριακάτικη Αυγή», ενώ είχε την επιμέλεια των σελίδων για το βιβλίο, έως τη συνταξιοδότησή του.
   Ο Γιώργος Ματζουράνης πέραν της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας έγραψε διηγήματα, εμπνευσμένα, κυρίως, από τα προβλήματα των μεταναστών και ερευνητικές εργασίες για τις συνθήκες της ζωής τους. Ενδεικτικά: «Σημείον Επαφής» 1964, «Έλληνες εργάτες στη Γερμανία» 1974, «Uhuru – ελευθερία» 1974, «Η μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» 1970, «Έλληνες εργάτες στη Γερμανία» 1974, «Μας λένε Γκασταρμπάιτερ» 1977, «Τα παιδιά του Νότου» 1990 και «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» 1995.
    Ο Γιώργος Ματζουράνης υπήρξε ένας ευγενής, ευαίσθητος και καλλιεργημένος συνάδελφος, ο οποίος εργάστηκε με αυταπάρνηση, εντιμότητα και δίκαιη κρίση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο και συλλυπείται θερμά τους οικείους του.
    Η κηδεία του Γιώργου Ματζουράνη θα γίνει αύριο Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017, στη Σίφνο, τον τόπο καταγωγής του. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: